tirsdag 14. februar 2012

Dagene her i Leon

Jeg tenkte det kunne vært greit å fortelle litt om forholdene mange av menneskene her bor i. Det er ganske så forskjellig fra Norge, ikke bare med tanke på et mer tropisk klima, men det er store kontraster i levesettet. Landet har de siste tiårene vært opplevd revolusjon, krig og naturkatastrofer i form av orkanen Mitch som brakte med seg store ødeleggelser i 1998. 70 % av veiene ble ødelagte, 23 900 hus ble borte og som følge av dette ble mellom  til500 000 og 800 000 hjemløse. Den dag i dag er det 39 % av befolkningen som lever i risikosoner, altså soner der de er utsatte for vulkanutbrudd, elver og orkaner.

En helt vanlig gate i Leon by!
I Nicaragua er det ca 48% som lever under fattigdomsgrensn satt av FN, til ca 2 USD om dagen, noe som tilsvarer rundt 12 norske kroner. I tillegg er det rundt 17% som lever i ekstrem fattigdom, noe som tilsier under rett over 1 USD. Dette er med på å føre til at hele 72,6 % av befolkningen ikke får dekket sine daglige basishov som vann, mat, helse og lignende. Noen urovekkende tall i forhold til fordelingen av godene her i landet. De 10 % rikeste i landet konsumerer 49 % av det totale konsumet, mens de 10 % fattigste konsumerer 0,7 %. Det er for vanskelig å sette seg inn i hvor store disse forskjellene er.

Abort er ulovlig i landet, og dersom en lege utfører en abort kan han/hun miste bevilgningen og bli straffet for dette. Seksualundervisningen i skolen er så og si ikke-eksisterende. Dette vil si at alderen for førstegangsfødende er lav, 19 år, og at det blir foretatt aborter i skjul.

Skolemessig er det obligatorisk med 6 års skolegang, men dette er "kun på papiret". Det er vanskelig å følge opp de som faller ut, og ettersom foreldre må kjøpe skoleuniform og bøker til barna, blir dette fort dyrt, og mange har ikke råd til å sende barna på skole. Det med skoleuniform er på en måte valgfritt, men så og si alle går med uniform, og elevene kan lett føle seg utenfor dersom de ikke går med uniform. 56 % fullfører 6.klasse, så det er en stor del av befolkningen som ikke har fullført 6 år på skolen. Alt dette er tall fra forelesning.

Velkommen-fest
Kontrastene til vår hverdag her nede er store. Vi jobber om dagen med å planlegge utflukter som Costa Rica-tur, Panama-tur, El Salvador-tur, havfiske og overnatting i jungelen. I tillegg har jeg tenkt til å jobbe som frivillig i et gatebarnprosjekt, som går på å hjepe barna med lekser, og så har vi lyst til å jobbe som frivillige i dyrehage. Så vi har nok å fylle dagene og helgene med. På fredag arrangerte Kulturstudier velkomstfest for oss, så da var det hæla i taket og god stemning. Ellers har vi prøvd å ha noen innekvelder, sånn for å så slappet av og lest litt mellom slagene. Selv lesingen har gått overraskende bra frem til nå, det er faktisk fristende å ligge ved bassengkanten og lese! Jeg hadde også satt av en dag til å jobbe med IKT-oppgavene mine mens de andre var på utflukt, nettet er veldig tregt når det er mange på samtidig, så jeg hoppet på muligheten ettersom jeg hadde vært på utflukten før. Det det hele resulterte i var at jeg tilbrakte hele dagen på å laste ned ett program, som per i dag fremdeles ikke lar seg laste opp. Så det var en smule bittert å ha skippet utflukten når dagen ikke brakte noe produktivt med seg.



Forelesningene er fremdeles helt suverene, og forholdet mellom lærerene og oss studentene er godt! Jeg er strålende fornøyd med oppholdet frem til nå! Nå bærer det snart avgårde på "romantisk" Valentines Day middag og quiz med 47 andre!

Fjorårets søteste bilde!